Vienna Symphonic Library Forum
Forum Statistics

184,749 users have contributed to 42,369 threads and 255,368 posts.

In the past 24 hours, we have 3 new thread(s), 11 new post(s) and 73 new user(s).

  • VEP7 not loading Kontakt 6 or 7 lately. Failed validation

    Re: Update 2023: VEP 7 Now Loading VST3 Plugins

    Sorry for having to post this, especially since it looks like everyone else may have figured this one out? I just started having

    problems with VEP7 server not finding Kontakt 7 nor will it validate an earlier version of Kontakt 5. I've reinstalled my Kontakt players

    and it's still a no go. I've tried preferences/ Reset and scan... nothing. Is there a full scan that needs to be implimented or a way for VEP to make sure it loads VST 3 ?

    Please...help needed!


  • Hi! Which OS Version are you running? Are you on Mac or PC?


    VSL Team | Product Specialist & Media Editing
  • @Andreas8420 said:

    Hi! Which OS Version are you running? Are you on Mac or PC?

    I am on a Mac. 2020 cheese grater


  • @Tone-ster said:


    @Andreas8420 said:

    Hi! Which OS Version are you running? Are you on Mac or PC?

    VEP7 pro 7.3.

    I am on a Mac. 2020 cheese grater



  • I am using VEP7 Pro 7.3.3. I felt it was working just fine with a newer version of Kontakt just last week. Now when I load, it will only load Kontakt 4 and the instances are highlighted in Red. I have reloaded Kontakt 5, but still wont load. Do I have to roll back to older version of VEP? This doesn't sound right...


  • @Andreas8420 said:

    Hi! Which OS Version are you running? Are you on Mac or PC?

    Hi Andreas, I was hoping you might have some more insite with this ongoing issue I'm having with VEP7 server getting hung up identifying and locating my Kontakt players. All of my Kontakt players are up to date and work just fine in my DAW (DP11). Below are a couple of screenshots. I've been at this for 3 days now and am beyound frustrated at trying to figure this out.


  • Hi Tone,

    Clearing the VE Pro plugin cache folder could help. Maybe some old files cause issues. Please restart your computer and delete the entire cache folder from /Users/#yourusername#/Library/Caches/VSL/Vienna Ensemble Pro, then launch VE Pro Server - does that make a difference?


    VSL Team | Product Specialist & Media Editing
  • Andreas,

    No change. Same results.

    Next?

    T


  • Hi Tone-ster,

    Please roll back to VE Pro 7.3.3388 from the Archive in the Vienna Assistant and reset and rescan all your plug-ins in the VE Pro 7 Preferences/Plugins/ - this should properly validate your VST and VST3 plug-ins again.

    Please stay with this version for the moment - we have identified a plug-in scanning issue with VE Pro 7.3.3440 on some Intel Macs and our development team is currently looking into this!

    Best, Marnix


  • @Tone-ster said:
    No change. Same results.

    Hi @Tone-ster

    Please install the latest VE Pro v3499 Update - that should fix those VST3 plugin issues. 😊


    VSL Team | Product Specialist & Media Editing