Vienna Symphonic Library Forum
Forum Statistics

185,359 users have contributed to 42,391 threads and 255,496 posts.

In the past 24 hours, we have 0 new thread(s), 8 new post(s) and 68 new user(s).

  • Why is Vienna Ensemble Service (64 bit) starting every time I start my daw?

    Hi folks,

    As the subject says-lately the Vienna Ensemble Service (64 bit) now starts as it's own application every time I start my DAW.  It used to not do this unless I opened a project that specifically has VEP running.  How to I stop this?  I also have the paid version of VEP6, so I'm not sure that I even need this free version at all?


  • I am having the same issue and was hoping that after a couple of months (I started getting this issue around february/march with one of the last updates) I would see some people complaining on this forum.

    Now, every time I launch cubase, it waits for the VE software to load the GUI, which slows down the startup process significantly. I would love to have a solution for this problem. Is there an option to turn the GUI off when cubase is cycling through its list of plugins?

     

    My System is a Mac with El Capitan


  • last edited
    last edited

    Hi,

    I'm afraid that's part of the VST plug-in routine when scanning plug-ins - with VE, to check functionality, it opens the SERVICE in the background.

    2 options I can see:

    1) Move the plug-in out of your plug-in folder when you don't need it OR create a VST plug-in folder just for VE and add that folder whenever you need it).

    2) Get Vienna Ensemble PRO (which is NOT opening a SERVICE, as the the VE PRO Server needs to be started manually) and use it instead of Vienna Ensemble (comes with a lot of benefits as well).

    Sorry to have no fix available right now.

    Best,
    Paul


    Paul Kopf Product Manager VSL
  • it didn't do that before, so why change the behaviour? launching the service on cubase launch makes no sense to me and I don't really want to bother messing around with my VST folder too much, as it's also taking time. so there is no real win with this workaround. thanks anyways. I guess I will be slowly transitioning to a different sample library from now on :(