Vienna Symphonic Library Forum
Forum Statistics

181,878 users have contributed to 42,190 threads and 254,622 posts.

In the past 24 hours, we have 3 new thread(s), 17 new post(s) and 59 new user(s).

  • Cubase hanging and doesn't respond on mixdown when connected to VE PRO 7

    Hi!

    I upgraded to VE PRO 7 today and I am using Cubase 10.0.20. I cannot export anything now.... when I try to export mixdown Cubase just starts hanging and I have waited hours without any response. I need to force close either Cubase on my main PC or VE PRO 7 on my slave. Same thing happens whenI try to close a session in Cubase....

    Should I roll back to VE PRO 6? I didn't have such issue there.... Also it takes about 30 minutes to even open a Cubase session that is connected to ve pro 7 server.... 

    If anyone has any suggestions or work around please post below

     

    P.S. I am in Windows 10 latest update


  • Just had 1 successful mixdown... well it was 30 minutes of VE Pro and Cubase hanging before the mixdown started then 1 minute of the actual mixdown and hen 30 minutes again to get back into the session.... I am going to downgrade back to VE pro 6 for now. 

    Hope this gets fixed soon... lost a whole day today because of this and for a working composer thats a lot of time


  • Downgraded back to VE PRO 6 just now and fml, I am having the same issue with it now too..... man I wish I haven't upgraded to VE PRO 7 yesterday. How does a perfectly balanced and working syste go down down with an upgrade like this? Is there some setting in Cubase or VE Pro that changed iwth the upgrade that throttles the system. 

    Before the upgrade: my ve pro 6 server was loading up for about 25 minutes. And I usually left the server run 24/7. A cubase 10 session connected to the ve pro server would open withitn 2-3 minutes.

    After update: ve pro 7 server took 35 minutes to load up. Cubase session would take anyhere from 45-70 minutes to competely load.... this is obviously unusable for work. I am now behind the schedule with a score delivery because of this.... 


  • Hi Tim,

    To which build of VE Pro 6 have you downgraded?

    Please also try VE Pro 6.0.17226 from https://www.vsl.co.at/en/MyVSL/downloads_archive, as this was probably the version you had installed before upgrading to VE Pro 7!

    We are in fact unable to reproduce the issues you are experiencing in-house, but we´ll keep investigating!

    Best, Marnix


  • Thank you. The version of VE Pro 6 above is working great

    Now everything loads as it did before


  • last edited
    last edited

    @marnix said:

    Hi Tim,

    To which build of VE Pro 6 have you downgraded?

    Please also try VE Pro 6.0.17226 from https://www.vsl.co.at/en/MyVSL/downloads_archive, as this was probably the version you had installed before upgrading to VE Pro 7!

    We are in fact unable to reproduce the issues you are experiencing in-house, but we´ll keep investigating!

    Best, Marnix

    Maybe my tempate is too big for VE Pro 7... I have about 2000 midi instruments/articulations in one server slpit between 4 VE instances. VE Pro 6 is handling it well now though


  • Hi Tim,

    I've sent you a private message.

    Thanks :)


  • Has this problem been fixed? I am still on ve pro 6 hich works great. But would love to move to ve pro 7 at some point. Has anyone expreienced better results with hanging times with the new version?


  • https://forum.vsl.co.at/topic/52574/Cubase 10 Super Long Load And Close Times VE PRO 7/285192

  • https://forum.vsl.co.at/topic/52574/Cubase 10 Super Long Load And Close Times VE PRO 7/285192

  • https://forum.vsl.co.at/topic/52574/Cubase 10 Super Long Load And Close Times VE PRO 7/285192

  • Hi, 

    We are aware and hope that we can fix these issues soon. 

    Best, 
    Paul


    Paul Kopf Product Manager VSL
  • last edited
    last edited

    @Paul said:

    Hi, 

    We are aware and hope that we can fix these issues soon. 

    Best, 
    Paul

     

     

    What is the status of these issues? No mention of any fixes regarding these issues in the 7.0.877.  Very frustrating to buy many licenses but not be able to use them as it does not work as well as version 6 does on my systems.


  • I have occasional hangs while rendering w. Cubase 10.0.30 and VEP 7 for the last 3 versions.
    I do_not have slow loading or unloading. The initial build of VEP 7 did unload more slowly in general.

    It looks like a big stuck note on the VEP side. I have to restart the computer to get a successful render.
    It's not a gigantic project in the sense which was mentioned (this latest has 90 channels in the VEP mixer) but there is a lot of active automation with these projects.


  • Hi all,

    We still cannot reproduce the problems with exporting mixdowns in Cubase here, but our developers are currently investigating what could possibly cause projects, which have been created in some VE Pro 6 builds, to take so much longer to load in VE Pro 7.

    Thank you all for your patience!

    Best, Marnix


  • Synchron Player doesn’t play nice with VEP 6, Cubase crashed when exporting stems of Synchron Strings. After upgrading to VEP 7, the exporting fine at first, then Cubase always hangs when exporting. However, everything works fine when using VI instrument such as Dimension Strings. This issue is very annoying, please fix this issue ASAP, otherwise I can’t really use the newly updated Synchron Strings I which I really love.

  • I had crashes in late VEP 6 which logs showed belonged to Synchron Player. Martin Saletag noticed those during our communications and appeared to have addressed them I think at build 834 of VEP 7. At least as to the crash component.

    I work around this now, if I restart the computer before a render I don't get a hang. If it's been running for a bit I can pretty much count on it hanging. It must be at the same place in this project, it produces a 131kb file every time, hanging after a couple seconds, maybe. I am using 9 or 10 instances of Synchron Player in this. But it's only like 10GB RAM used by VEP and I have 32.


  • last edited
    last edited

    @marnix said:

    Hi all,

    We still cannot reproduce the problems with exporting mixdowns in Cubase here, but our developers are currently investigating what could possibly cause projects, which have been created in some VE Pro 6 builds, to take so much longer to load in VE Pro 7.

    Thank you all for your patience!

    Best, Marnix

     

     

    I assume no progress has been made?  It has been months now and I purchased many licenses that are useless to me compared to VE PRO 6 which works well.  Not sure why this is so troublesome to pin point.


  • I want to be clear, my hangs on render can't be related to loading or quitting issues, which both are very responsive here.


  • last edited
    last edited

    @civilization 3 said:

    I want to be clear, my hangs on render can't be related to loading or quitting issues, which both are very responsive here.

     

    My issues may be slightly different as I never got around to try and render any projects as my load/quit times were so long that I had to go back to VE PRO 6 to work.